Велинград - online - 21 съветници избраха Атанас Водев за времен кмет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 20
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване
· Силна буря в Сърница
· С над 197 000 туристи Велинград е най-предпочитаният СПА курорт
· В областта се проведе полицейска спецакция
· Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
· Марена Балинова отново подкрепи базиликата “Св. Николай Чудотворец” в Ракитово
· Престижни награди за Младежката музикална формация
· 13 години СНЦ „МИГ Белово, Септември, Велинград“
· Малки обяви: 20.09.2022
· Старото читалище има нов покрив
· IN MEMORIAM: Почина треньорът Борис Чолев
· Книгата „Д-р Дошкинов - Човекът-Лекар“ на първа среща с читатели
· Оспорвана надпревара в състезанието „Млад пожарникар“
· „Чепинец“ с нова убедителна победа
· Плувците ветерани завоюваха общо 35 медала
· 8 финала и 6 комплекта медали за КСТ „Импулс – Велинград 2002“
· Силен старт в новия състезателен сезон за КСТ „Импулс“
· Футболният тим на Ракитово има амбиции за по-горна група
Tuesday, September 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.09.2022
· За първи път по-малко от 300 първокласници в община Велинград

Политика: 21 съветници избраха Атанас Водев за времен кмет
Публикувано 2004-12-14 09:37:36 от темпо

По искане на 10 съветници Общинският съвет се събра на извънредно заседание на 9 декември. В дневния ред залегнаха 2 точки: прегласуване на оспорените от Ст. Дулев решения за неговото сваляне и избор на нов временен кмет. Съветниците заседаваха в зала, препълнена с хора, които скандираха “У-у-у”, “Оставка”, “Ние ви избрахме, ние ще ви свалим” плюс куп нецензурни коментари. Александър Даскалов прочете декларация от името на мнозинството съветници, че е крайно време обстановката в обищната да се нормализира. Декларацията бе изпратена от множеството с викове “Хайдуци! Ние си имаме кмет, не искаме друг!” и обиди към съветника.
От името Зелената партия Владимир Гушевилов обяви, че заседанието е свикано в нарушение на чл. 42 от ЗМСМА и на Правилника, не е спазен 3-дневният срок, няма дневен ред и проекто-решения и затова те няма да участват в работата на сесията.
Ако Общинският съвет избере за временен кмет един от двамата зам.-кметове (Реджеп Ходжов или назначената на 6 декември Соня Чавдарова), отменям всички жалби и напускам, обяви Стоян Дулев.
Всички опити на съветници да се изкажат по темата бяха провалени от непрекъснатите викове и скандирания в залата. Това наложи заседанието да продължи като закрито в малката зала на втория етаж, под полицейска охрана. Журналистите бяха допуснати на заседанието и бе направен пълен запис от служители на общинското радио. С 18 гласа “за” и 3 “въздържали се” Общинският съвет потвърди решение 349 за свалянето на Стоян Дулев от поста на временен кмет и 350 за неизбирането на Реджеп Ходжов на същия пост. Гласувано бе ново решение, с което по решение 349 местният парламент допусна предварително изпълнение.
Възникна спор дали съветниците да подложат на гласуване кандидатурата на новия зам.-кмет Соня Чавдарова. Екатерина Каферинова изложи съгласувани с юристи аргументи, че когато г-н Дулев е назначил г-жа Чавдарова на поста, неговите правомощия като временен кмет вече са били прекратени. С. Чавдарова е била назначена със заобикаляне на закона, а и има очевиден конфликт на интереси, тъй като тя е в трудово-правни отношения и с отстранения кмет Ф. Беев. Съветничката подчерта, че в чл. 42 на ЗМСМА пише, че Общинският съвет избира временен кмет - тоест изборът не е ограничен само между заместник-кметовете.
Функциите на кмет се изпълняват до влизане на решението в сила и като такъв имам право да назначавам, отговори Стоян Дулев. Заварин Маров призова съветниците да гласуват кандидатурата на г-жа Чавдарова. При последвалото гласуване тя не бе подкрепена от нито един от присъстващите, 13 бяха против, а 8 се въздържаха.
Г-жа Боряна Белухова предложи за временен кмет да бъде избран Атанас Водев, съветник от НДСВ. Предложението бе прието с пълно единодушие от участващите в заседанието 21 общински съветници. В текста на решението бе записано, че се допуска предварително изпълнение на основание чл. 23, ал. 3 от ЗАП. Избрана бе и комисия за приемане и предаване на атрибутите на властта: Атанаска Хрисчева - председател, Михаил Алексиев, Асим Адем, Димитър Касапски и Реджеп Сиджим.
В края на заседанието Атанас Водев положи кметската клетва. На последвалата пресконференция той заяви, че ще бъде в служебен отпуск от работата си като директор на Бюрото по труда. “Разчитаме на добронамереност, никой не е казал, че това е преврат, тайно и съзаклятнически, както се опитват да представят ситуацията в общината. Надявам се чрез подкрепата на Общинския съвет, Общинска администрация и неправителствените организации в къси срокове да направим това, което според всички не е направено във Велинград: достъпен модел на управление и програми за регионално развитие”, заяви новоизбраният временен кмет.
Председателят Н. Кехайов подчерта, че заседанието е било абсолютно законно свикано, спазени са всички срокове. Общинският съвет ще работи много по-отговорно в екстремалната ситуация, в която се намира общината и без да смесва заседанията с предизборна кампания, ще провежда заседания. До края на работния ден в петък новоизбраният временен кмет не успя да встъпи в длъжност. В четвъртък следобед г-н Дулев изобщо не се появи в общината, а в петък сутринта негови поддръжници блокираха сградата и влизането на г-н Водев и комисията бе невъзможно. Същият ден Окръжният съд издаде определения, с които се спира предварителното изпълнение на двете решения на Общинския съвет. В петък определенията не бяха влезли в законна сила, което не попречи на Стоян Дулев триумфално да се върне на кметския пост. През настоящата седмица се очаква развитие, чийто финал отново ще зависи от съдебните органи.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 74.68 %
PM 2.5 µg/m3 29.78
PM 10 µg/m3 32.14

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica