Велинград - online - Сметките за управителите на общински фирми не излязоха 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Сметките за управителите на общински фирми не излязоха
Публикувано 2015-09-02 09:10:45 от Темпо

Катастрофира амбициозната цел на Общинския съвет да определи управителите на двете общински фирми “ВКТВ” и “МБАЛ-Велинград” за 3 години напред. Съветниците оплетоха и конкурсите, и самите себе си в сложни сметки и комбинации по системата “Ти на мене, аз на тебе”. Но в последните месеци от мандата предварителните сметки не излязоха, защото станаха част от по-голямата предизборна сметка.

На извънредна сесия на 24 август 2015 г. Общинският съвет трябваше да утвърди трима кандидати, спечелили конкурсите: д-р Жеко Чешмеджиев за управител на общинската болница “МБАЛ-Велинград”, Борис Голомехов за управител и Калина Накова за контрольор на “ВКТВ”. Трите точки отпаднаха неправомерно от дневния ред на юлската сесия, но сега тяхното гласуване бе задължително заради срок в Закона за лечебните заведения. Мобилизацията на съветниците бе максимална и в края на отпускарския август местният парламент се събра в пълен състав от 29 човека. В три поредни гласувания обаче не бе избран нито един от кандидатите.
13 “за” и 16 “въздържал се” за управител на общинската болница
Избраната от Общинския съвет комисия, която проведе конкурса за управител на “МБАЛ-Велинград”, класира на първо място д-р Жеко Чешмеджиев и на второ място д-р Атанас Ташев, досегашен временно изпълняващ длъжността.
Старт за дебатите в залата бе въпрос на Александър Гагов към председателя на комисията Тома Пачалов дали всичко по време на конкурса е минало по необходимия ред и дали има жалби. “С една дума - да!”, отговори Тома Пачалов и поясни, че документи е подала и д-р Йорданка Савова, но след срока и в Общинска администрация вместо в Общинския съвет, поради което документите не са разглеждани.
Думата бе дадена на спечелилия конкурса д-р Жеко Чешмеджиев, съветник от ГЕРБ. Той заяви, че сагата с управлението на общинската болница не е от сега и врид управителят изпълнява тази длъжност много над срока. Неговият призив към колегите му съветници бе да го подкрепят и да гласуват по съвест, защото създалото се напрежение в МБАЛ пречи на работата. “Не трябва да се смесва здравеопазването с политиката и политическите интереси да са за сметка на здравето на хората”, каза д-р Чешмеджиев. Като цел на управлението си той постави запазване на целия капитал на МБАЛ, достойно заплащане на труда на персонала, подобряване на битовите условия в болницата и здравеопазване на европейско ниво, каквото се полага на СПА столицата на Балканите. Изказването му приключи с думите: “Декларирам, че няма да ползвам обществен ресурс в личен или политически интерес”.
Вие сте представител на политическа партия и избирането ви няма ли да доведе до смесване на политика и здравеопазване и до действия в полза на ГЕРБ, попита Дияна Кехайова от напусналите ГЕРБ общински съветници, които създадоха новата група “С достойнство за Велинград”. В отговор д-р Чешмеджиев припомни какво е декларирал.
Наскоро напусналият групата на ГЕРБ и сега независим съветник Радослав Димов зададе въпроса защо общинската болница все още не може да купи скенер и да приключи с плащанията към частното дружество “Вели Медикус”. Д-р Чешмеджиев разясни, че договорът с “Вели Медикус” изтича през февруари 2016 г. и след това скенерът ще остане безвъзмездно за общинската болница.
Обширно изказване направи Екатерина Каферинова, изтъквайки, че нещата много са се смесили и съветниците са заиграли политически. Тя подчерта, че целият Общински съвет е взел решение да има конкурси и е избрал комисии, които да ги проведат. И още: “Всички управители на общински дружества са били представители на някаква партия. Винаги е било така и така ще бъде! Ние бяхме принципни 4 години и сега накрая да се удавим в безпринципност.”
Въпрос към Тома Пачалов зададе и съветникът от ГЕРБ Любомир Перчинков, който попита дали оценките на комисията за представянето на кандидатите са обективни. Г-н Пачалов разясни, че комисията е заседавала 3 дни, спазени са всички нормативни и законови изисквания, нищо не е скрито и цялата информация е публична. По отношение на оценките той каза, че всеки член на комисията има глава на раменете си, за да решава, а според него за единия от кандидатите оценките са били значително занижени. Тома Пачалов предложи дискусията да бъде прекратена и съветниците да гласуват по съвест “ако имат такава”.
Кандидатурата на д-р Чешмеджиев успя да събере 13 от нужните 15 гласа, след като групите на ДПС и “С достойнство за Велинград”, независимият Р. Димов, Т. Пачалов от БСП и Т. Ушев се въздържаха.
11 “за”, 8 “против” и 10 “въздържал се” за управител на ВКТВ
В конкурса за управител на “ВКТВ” комисията класира на първо място досегашния шеф Борис Голомехов, а на второ инж. Стойка Тетимова.
И при това гласуване началният старт даде Ал. Гагов, който обяви, че има сигнал от граждани, че ДПС ще блокира конкурсите за управител и контрольор на “ВКТВ”. Той посочи, че избраният за член на конкурсната комисия от ДПС Румен Люгов не е присъствал на заседанията, което подсказва предварителното им решение да провалят процедурата.
Веднага последва отговор от Али Мареков от ДПС, който показа, че в протокола с решението има подпис на Р. Люгов, но липсва подпис на друг член на комисията - Ал. Гагов. “Той не е бил, а казва, че представителят на ДПС не е бил!”, подчерта Али Мареков.
Конкретен въпрос към класирания на първо място в конкурса и настоящ управител на “ВКТВ” Борис Голомехов зададе Дияна Кехайова. Тя обясни, че точно преди сесията е подаден сигнал от големи платци на “ВКТВ”, които са получили покана от банката-кредитор на дружеството да заплащат сметките си за вода не към “ВКТВ”, а директно към банката. Г-жа Кехайова попита дали това е така и дали “ВКТВ” има наложени запори върху сметките. “Няма повод за безпокойство, ние обслужваме редовно кредита, по който са изплатени 31 вноски без ден закъснение”, каза Борис Голомехов. Банката-кредитор има право сумите от големите абонати на “ВКТВ” да минават през нея и затова от фирмата ще помолят и други абонати да пренасочат плащанията си към нея. “ВКТВ” има запори от НАП, но е подписано споразумение и са вдигнати, каза Б. Голомехов.
От името на живеещите в кв. Каменица Радослав Димов постави проблема с липсата на вода след всеки дъжд и попита защо 4 години не е намерено решение. Причината е в замътването на водата след дъжд, заради което се спира пречиствателната станция, обясни Б. Голомехов. Той обърна внимание на съветниците, че в отчета си за второто тримесечие на 2015 г. е сигнализирал, че трябват спешни мерки за отстраняване на големите щети от свлачището в района на Водев чарк, защото в противен случай съществува сериозна опасност целият Велинград да остане без вода.
София Ключкова от ИК “да поработим за Велинград” обвини съветниците, че политиканстват и им напомни, че дружествата са общински, но целият град знае кои ходят там и се месят в работата им.
Председателят на конкурсната комисия на управител на “ВКТВ” Йордан Аршинков отрече упреците, че политиканстват и че комисията е заседавала във фалшив състав, защото на заседанията е имало кворум. Той заяви, че комисията си е свършила перфиктно работата и че е направен звукозапис на всички заседания.
Гласуването за кандидатурата на Борис Голомехов беше “шарено”, като против бяха съветниците от ДПС, а се въздържаха ГЕРБ, Тома Пачалов от БСП, Дияна Кехайова и Пламен Мавров от “С достойнство за Велинград” и независимият Радослав Димов.
Веднага, след като управител на “ВКТВ” не бе избран, Али Мареков предложи да бъде гласуван временно изпълняващ длъжността. Ал. Гагов обвини ДПС, че бързат, но сесията е извънредна и не могат да се правят промени в дневния ред. Г-н Мареков обясни, че наистина бърза, защото иска да участва в издирването на изчезналото момче от Света Петка. Мнението на Ал. Гагов бе подкрепено от Й. Аршинков, но обратната позиция изрази Д. Кехайова, която се позова на правилото, че по една точка съветниците могат да вземат две решения. Тя призова съветниците да изберат врид управител на “ВКТВ”, защото Б. Голомехов е казал, че ситуацията е критична и Велинград може да остане без вода. Реджеп Ходжов напомни, че Б. Голомехов е управител, докато е вписан в Търговския регистър и че взетото току-що решение по конкурса не е влязло в сила. След гласуване и прегласуване предложението от ДПС да бъде избран врид управител получи 14 гласа “за” и 15 “против” и не бе прието.
9 “за”, 8 “против” и 12 “въздържал се” за контрольор на “ВКТВ”
Кандидати за контрольор на “ВКТВ” бяха Калина Накова, която бе избрана от настоящия Общински съвет преди повече от 3 години и инж. Стойка Тетимова. Комисията класира на първо място отново Калина Накова.
До дебати в залата не се стигна, защото Ал. Гагов предложи директно гласуване “за да ходи Мареков да издирва”. Предложението за К. Накова не бе прието, защото бе подкрепено само от 9 съветници: Реджеп Ходжов, Джуна Тупева, Васил Аврамов, Костадин Шулев, Златко Златанов, Александър Гагов, Йордан Аршинков и Екатерина Каферинова.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 75.44 %
PM 2.5 µg/m3 21.43
PM 10 µg/m3 27.03

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води