Велинград - online - Прокуратурата иска сваляне на Фидел Беев от кметския пост 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Политика: Прокуратурата иска сваляне на Фидел Беев от кметския пост
Публикувано 2004-10-20 08:24:11 от темпо

На 14 октомври Върховният административен съд (ВАС) гледа дело 8041, образувано по жалба на Фидел Беев срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) и Пазарджишкия окръжен съд (ПОС) за предсрочно прекратяване на правомощията му като кмет на община Велинград. Председател на тричленния съдебен състав бе съдия Стефка Стоева, докладчик по делото Йордан Костадинов и член Б. Магдалинчев.
Жалбоподателят Фидел Беев се яви пред ВАС с адвокатите си Атанас Железчев и Даниел Левиев, адвокати на Общинската избирателна комисия бяха Евелина Божикова и Нели Симеонова. В залата ОИК представляваше нейната председателка Иванка Станчева. Тъй като процесът бе публичен, присъстваха и общински съветници, бивши служители на общината и велинградчани.
И двете страни пожелаха на делото да се даде ход, след което получиха възможност да представят писмени доказателства по спорния казус: дали Фидел Беев е нарушил чл. 41, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), като по време на кметския си мандат е бил управител на фирма и е извършвал търговска дейност.
Адвокатите на г-н Беев представиха решение от 7 юли 2004 г., според което той е заличен като управител на Събирателно дружество “Братя Бееви”. От своя страна адвокатите на ОИК внесоха като доказателство справка от ДЕЛФИ, че към днешна дата Фидел Беев не е управител, но продължава да е съдружник в СД “Братя Бееви”. Те представиха и справка от Община Велинград за доставчиците на гориво от февруари до септември 2004 г. В нея са изброени 24 сделки между общината и СД “Братя Бееви”, извършени по време на управлението на Ф. Беев и временния кмет Стоян Дулев. Адвокат Железчев настоя справката да не бъде приемана като доказателство или да се даде отлагане, за да представят и те допълнително доказателство. Съдиите определиха искането като неоснователно, тъй като ВАС извършва касационно производство и не събира допълнителни доказателства.
Последваха пледоариите на адвокатите (представяме ги отделно със съкращения). Основната теза на адвокатите на Фидел Беев бе, че той просто е изпуснал срока, в който е трябвало да излезе от многобройните си фирми и че този срок за него трябва да тече не от датата на полагане на клетва като кмет 28 януари 2004 г., а от 17 февруари, когато ВАС окончателно обяви избора му за законен. Адвокатите на ОИК пледираха, че изискването на закона кметът да не е управител на фирма и да не извършва търговска дейност важи за срока на целия му мандат, тоест от деня на полагане на клетва. Г-н Беев не е спазил 7-дневния срок по Търговския закон, а от част от фирмите си е излязал като управител чак след като ОИК е започнала производство по прекратяване на правомощията му. Дори и в момента г-н Беев продължава да е съдружник в СД “Братя Бееви”, а по закон съдружниците в събирателните дружества извършват търговска дейност. Като особено важно адвокатите изтъкнаха, че към момента, в който са взели своите решения ОИК и ПОС, Фидел Беев в нарушение на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА е бил едновременно кмет и управител на СД “Братя Бееви”, извършвайки търговска дейност с общината и общински фирми, което е конфликт на лични и обществени интереси и злоупотреба със служебни права.
Към последната теза се присъедини и прокурорът по делото, която категорично определи решението на ОИК и ПОС като правилно и пледира, че по силата на безспорно установени доказателства мандатът на Фидел Беев като кмет на община Велинград трябва да бъде прекратен предсрочно.
Председателката на съдебния съсстав обяви, че решението ще бъде постановено в законния 30-дневен срок. То ще бъде окончателно и неподлежащо на обжалване пред друга инстанция и ще покаже дали Фидел Беев, макар и кмет и търговец едновременно, се връща на кметския пост или в община Велинград ще има частични избори за кмет.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.15 %
PM 2.5 µg/m3 32.40
PM 10 µg/m3 35.15

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica