Велинград - online - Кой иска да унищожи Младежки духов оркестър и мажоретен състав “Д. Мечев” при НЧ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023
· Спортни събития за юбилея на ОУ „Христо Ботев“
· Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ
· „Да придобиеш опит е важно“
· В деня на спорта - награди за най-добрите през 2022
· Измъчен успех за „Чепинец“

Кой иска да унищожи Младежки духов оркестър и мажоретен състав “Д. Мечев” при НЧ
Публикувано 2015-04-28 09:04:46 от Темпо

Уважаеми съграждани,
Уважаеми музиканти и мажоретки от Младежки духов оркестър и мажоретен състав “Димитър Мечев” при читалището,
Уважаема публика на оркестъра и мажоретния състав,
Народно читалище “Отец Паисий-1893” Велинград има своята 120-годишна история. Читалището работи с различни национални институции: НДК, Народен театър “Иван Вазов”, Национална опера и балет, Министерство на културата, Съюза на народните читалища и много голям брой читалища в страната.
Поддържа много добри отношения с институции от чужбина - Италия, Турция, Гърция и др. През 2014 г. са реализирани два европейски проекта и през 2015 г. са спечелени други три, по единия от които е предвидено закупуване на музикални инструменти за оркестъра и озвучаване за читалището.
Всички ние сме загрижени за бъдещето на духовия оркестър, съществуващ в продължение на половин век под бащината стряха на това читалище. Конфликтите през последните седмици уронват престижа както на читалищната институция, така и на оркестъра и мажоретния състав. Тези конфликти водят до негативни емоции, които не помагат за вземане на рационални решения.
По време на мандата си читалищното настоятелство е търсило и осигурявало финансова сигурност, уютно място за репетиции и професионален екип за обучение на възпитаниците на оркестъра и мажоретния състав, с което малко читалища в страната могат да се похвалят. Както читалището, така и оркестърът не заслужават обиди и престрелки в медийното пространство. Тези атаки водят до натрупване на огорчение у хората , които са свързани със съдбата им.
Въпреки положените усилия от страна на читалището, с тревога наблюдаваме нивото на младежки оркестър в музикално и художествено отношение. Всеки участник в Младежкия духов оркестър от близкото и не толкова близкото минало, а и всеки гражданин на града ни, дори да няма музикално образование, може да даде оценка на сегашното състояние. И ако всички останали самодейни художествени състави при НЧ “Отец Паисий-1893 г.”, така също и останалите самодейни състави и формации в града ни, ежегодно жънат успехи и се завръщат в родния град с множество грамоти, награди и получават покани за участия, за съжаление същото не може да се каже за емблемата на града - Младежкия духов оркестър и мажоретен състав “Димитър Мечев”. Участията на оркестъра са само фестивални, без конкурсен характер.
Водени от тревога и желанието Младежкият духов оркестър и мажоретен състав “Димитър Мечев” да бъде на едно подобаващо ниво, членовете на читалищното настоятелство се опитахме да набележим стъпки и мерки, с които да се осигури подобряване на нивото на духовия оркестър. В най-кратък и сбит вариант тези мерки включват:
- популяризиране на Младежкия духов оркестър и отделните музикални инструменти в училищата чрез по-добро партньорство с музикалните педагози в училищата с цел привличане на по-голям брой нови деца;
- осигуряване на по-сериозен репетиционен режим чрез повече на брой общи и групови репетиции на Младежкия духов оркестър; - предварително обмисляне и представяне на годишна музикално-художествена програма на Младежкия духов оркестър;
- организиране на годишни концерти по инструменти или групи от инструменти с идеята след всяка година децата да получат и индивидуална изява пред обществеността на града и да покажат усвоеното през годината.
В резултат на този опит на читалищното настоятелство: вместо дискусия и предложения за изменение или допълване на така изготвения документ, ние получихме порция присмех, подигравателно разискване в присъствието на децата и изключително неуважително отношение от страна на ръководителите на оркестъра и мажоретния състав към преподавателския състав и НЧ “Отец Паисий-1893 г.” - институция със 120-годишна история и традиции.
Не можем да си обясним действията на г-жа Биляна Масларова, която е на постоянен трудов договор към читалището.
Още веднъж категорично заявяваме, че диригентът Димитър Лазаров беше подписал лично граждански договор, с условията на който беше съгласен и в последствие, в навечерието на предстоящите отговорни участия на оркестъра, той сам взе решение за напускане, без да бъде уволняван. Направеното предложение от читалищното настоятелство към г-н Лазаров да разшири (увеличи) репетиционния график на Младежкия духов оркестър с един ден седмично беше отхвърлено категорично.
Всички духови оркестри в страната работят с подготвени помощник диригенти, които поемат функциите на диригента, когато се налага неговото отсъствие и по този начин се осигурява непрекъснатост на репетиционния процес. Предложението ни към г-н Лазаров бе за обучаване на местен диригент, който да може да разшири репетиционния график и да замества титуляра в негово отсъствие. Въпреки че беше постигната договореност и беше включено в новия граждански договор на г-н Лазаров, на практика това не се осъществи. Защо оркестрите от градовете Троян, Златица и Ловеч могат да имат подготвени местни диригенти?
Скандални бяха действията на част от музикантите и мажоретките на 22.03.2015 г. на празника на водата. Питаме: беше ли подходящ моментът отвореното писмо, в което се поднасят клевети, уронващи престижа на читалището, да бъде поднесено на гостите и гражданите на Велинград?
Хората, които разединиха децата ни и града ни, упрекват читалищното настоятелство за назначените преподаватели в музикалната школа и си позволяват да коментират професионализма им. В отговор на разпространяваните неистини предоставяме нашите мотиви и няколко факта относно тези преподаватели:
1. Местните преподаватели са бивши членове на Младежкия духов оркестър “Димитър Мечев”, продължили в професионален план музикалното си образование и развитие, което би трябвало да бъде гордост за града ни. Всеки един от многобройните бивши музиканти ще потвърди, че няма хора, които повече да държат за престижа и доброто на духовия оркестър от възпитаниците му.
2. Назначените преподаватели са професионалисти с много добро музикално образование и с професионален опит. Ето и фактите:
Венера Ланджова - завършено образование - Музикална консерватория гр. Венеция, Италия - профил класическа флейта; в момента завършва следваща специалност “Поп и джаз изпълнителско изкуство” към Педагогически факултет на Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, а през 2014 завършва квалификация по музикотерапия в Академия за музикално и танцово изкуство Пловдив;
Катя Мирчева - завършено образование - Академия за музикално и танцово изкуство Пловдив - музикална педагогика с обой; Николай Кривошийски - завършено образование - Академия за музикално и танцово изкуство Пловдив - музикална педагогика с тромпет;
Снежана Георгиева - Музикална академия - София (валдхорна); Академия за музикално и танцово изкуство Пловдив - музикална педагогика; дългогодишен преподавател в музикално училище и музикална академия - Пловдив;
Петър Кралев - Академия за музикално и танцово изкуство Пловдив - музикална педагогика с кларинет;
3. На трето, но не на последно място - преподавателите, живеещи в града, дават възможност за много по-добър контакт с децата, по-активен репетиционен график, а също и с възможност да участват в изявите на Младежкия духов оркестър като оркестранти.
Читалищното настоятелство към НЧ “Отец Паисий-1893 г.”, в отговор на всички нападки, хули и клевети към нас и към читалището като институция, с тревога задаваме следните няколко въпроса:
- Кое от всички тези предложения и действия намирате за лошо, кое от тях издава желание да се унищожи, ликвидира или погребе Младежки духов оркестър и мажоретен състав “Димитър Мечев”?
- Кой е виновен за създалата се ситуация в оркестъра: този, който се опитва да повиши нивото на оркестъра до достойната висота за името му и 50-годишната традиция или този, който ежедневно обяснява на децата колко са перфектни и блестящи и по подобие на щрауса заравя главата в пясъка и не иска да отчете реалността?
- Кой е виновен за това, че децата не репетират и бойкотират репетиции и изяви на Младежкия духов оркестър и мажоретен състав “Димитър Мечев”: този, който предоставя материална база, условия за работен процес, преподавателски състав на високо ниво и финансиране на дейността, представляващо значителна част от бюджета на НЧ “Отец Паисий-1893 г.” или тези, които разединиха града и организираха целия този фарс и превърнаха децата ни и съществуването на духовия оркестър в заложници на техните собствени интереси?
Тези хората се опитват да ни убедят, че времето е друго и децата са други и поради това е невъзможно да искаме художественото и музикално ниво на оркестъра да съответства на изискванията, които отговарят на името му и изградената и запазена традиция в продължение на 50 години. Защо тогава това не е валидно и за останалите детски състави и формации от Велинград и страната? С помощта на образователни концерти, правилен педагогически подход и в момента в музикалната школа се обучават 25 деца, които очакват с нетърпение и блеснали очи всеки следващ урок с преподавателите, както и включването им към оркестъра. Не са пристойни непрекъснатите атаки от страна на някои от сегашните музиканти от оркестъра, които се опитват да настройват децата да не посещават уроците и да блокират процеса на обучение. Всички ние имаме възможност да наблюдаваме представянето на останалите оркестри от страната и да имаме реална база за сравнение.
За да се развива духов оркестър и мажоретен състав “Димитър Мечев” и да триумфира по световните сцени, са необходими промени в репетиционната политика и репертоарния план. И това не е проблем, а въпрос на организационно и творческо търсене.
В заключение трябва да отбележим, че читалищното настоятелство при НЧ “Отец Паисий-1893 г.” направи редица опити за диалог, разумно обсъждане и за намиране на компромис в създадената ситуация. Всички наши опити бяха посрещани не с готовност за диалог, а с присмех, охулване, подигравка и демонстрация на сила.
За нас стои открит въпросът: Защо и как бе определена дата за честване на 50-годишния юбилей, без това да е съгласувано с институцията на читалището и кой ще носи отговорност за това.
Необходима ни е ползотворна и спокойна работна обстановка, за да отбележим както 110-годишния юбилей на театъра, така и 50-годишния юбилей на оркестъра. Искаме конструктивен диалог, които да обедини усилията на Община Велинград, читалищната институция и Музикално и танцово общество “Димитър Мечев”.
Нека приемем предложението на кмета Иван Лебанов за споразумение и нека заедно решим бъдещото развитие на оркестъра.
Да запазим завещаното от учителя Димитър Мечев, а именно: духов оркестър и мажоретен състав на творческа висота.
Нека подадем ръце в името на това люлката на велинградската духова музика Народно читалище “Отец Паисий-1893 г.” да продължи да отглежда нови поколения талантливи музиканти.
Читалищно настоятелство на НЧ “Отец Паисий-1893 г.”

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.17 %
PM 2.5 µg/m3 27.78
PM 10 µg/m3 30.05

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води