Велинград - online - ПРЯКА РЕЧ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

ПРЯКА РЕЧ
Публикувано 2015-03-31 09:08:20 от Темпо

В предишния брой публикувахме Отворено писмо от музикантите и мажоретките от Младежкия духов оркестър “Д. Мечев” към читалище “Отец Паисий-1893”. Продължаваме горещата тема с позициите на председателя на читалищното настоятелство Цветан Котев и преподавателите в музикалната школа към оркестъра. Редакцията отново заявява готовността си да публикува различни гледни точки по проблема, защото достойното минало на Духовия оркестър ни задължава да работим и за неговото достойно бъдеще.


Изявление от Цветан Котев, председател на Читалищното настоятелство
Уважаемa редакция,
Уважаеми съграждани,
Уважаеми бивши и настоящи музиканти,
Въпреки несъстоятелните и недостойни обвинения в “Отвореното писмо", най-отговорно заявявам, че Димитър Лазаров никога не е уволняван и принуждаван да напуска. Той нееднократно сам си е тръгвал и се е връщал. Нямам нищо лично към Димитър Лазаров. И въпреки твърдата позиция на читалищното ръководство да не подновим договора в началото на учебната година, аз се съобразих с мнението на гражданското общество и подписахме договор с условия, одобрени и подписани от него самия, а именно - провеждане на редовни и общи репетиции, сътрудничество с преподавателския колектив на детската музикална школа и подготовка и въвеждане в творческата работа на помощник-диригент. Вие, дами и господа, преценете до каква степен ръководството на читалищната институция - работодател, е създала с горепосочените условия “нетърпимост и неуважение към диригента“. Г-н Лазаров е преценил , че не е възможно по различни причини да продължи работа и в навечерието на участието на 22-ри март, на Празника на водата, за пореден път напусна оркестъра. Трябва да отбележим , че при вземането на това трудно решение за него, той се обръща към оркестрантите да продължат да работят с преподавателския състав за бъдещето на оркестъра и това му прави чест. Но не прави чест невъзпитаното, непристойно и манипулативно поведение на инициаторите на “отвореното писмо“. Изнесените данни са много спорни, защото припомням за две проведени срещи с преподаватели и част от музикантите по тяхно искане на 7 и 14 март 2015 г. Срещи, на които намерихме общ език, разбира се не по всички въпроси, но всички застанахме за бъдещето на оркестъра. За мен е необяснимо и бързо изчезналото единомислие от момчетата-оркестранти, присъствали на тези срещи. В отвореното писмо чета неща, които не съм казал.
Дами и господа, най-отговорно заявявам, че читалищното настоятелство при Народно читалище “Отец Паисий-1893“ не заслужава заглавието “Музиканти и мажоретки застават срещу читалищното настоятелство”. Не заслужава неверни твърдения и манипулации от някои служители на това читалище, с което се уронва престижът на читалищната институция. Уронва се престижът на преподавателския състав, създаден от професионалисти. Защото това читалищно настоятелство работи и поддържа, съвместно с община Велинград, високата финансова издръжка на детска музикална школа, оркестър и мажоретен състав “Димитър Мечев“ и носи своята отговорност. Тревожен е фактът, че нашата продукция, нашите платени участия и покани не са търсени - причините са различни. Смятате ли, че 3 часа и половина седмично общи репетиции на оркестъра и непровеждането на групови репетиции допринасят за качеството на нашия оркестър и основно се разчита на музиканти, възпитаници на предишната работеща школа на окестъра?!
Манипулациите и личните интереси не помагат за бъдещето на оркестъра. Това читалищно настоятелство е положило много усилия и средства за нормалното съществуване на оркестър и мажоретен състав “Димитър Мечев“ при НЧ “Отец Паисий-1893“.
Цветан Котев, председател на читалищното настоятелство

Изявление на преподавателите от детска музикална школа “Димитър Мечев”
Ние, преподавателите от музикална школа към духов оркестър “Димитър Мечев” към читалище “Отец Паисий-1893”, излизаме със становище, че работата в школата и оркестъра се нарушава системно чрез манипулиране на учениците посредством социалната мрежа и психологически натиск. Това води до страх и разочарование у децата, които наистина имат желание за работа и развитие и искат да посещават репетиции и уроци.
През последните години попълването на състава и оркестъра и детската музикална школа става все по-трудно. Благодарение на нашия преподавателски и педагогически подход, съдействието на читалищното ръководство и на директорите и преподавателите от училищата, ние успяхме да поддържаме и да имаме необходимото попълнение в оркестъра. Манипулативните изказвания от заинтересованите лица пред децата относно нашия професионализъм и компетентност е скандално. Кой може да ни дава оценка, след като децата са призовани да бойкотират нашите репетиции и уроци в школата? Ние сме обидени и дълбоко разочаровани от това, което се случва. Ние подготвяме новите попълнения за оркестъра, всеки един от нас милее и работи за неговото бъдеще. Историята показва, че само работата в екип носи добри резултати, за съжаление при сегашната обстановка това не се случва. Изразяваме пълното си несъгласие с факта, че непълнолетни деца и оркестър с 50-годишна традиция стават залог на лични интереси и пречат на работата и развитието на оркестъра. Ние сме горди, че работим с този оркестър и ще дадем всичко от себе си за неговото достойно представяне.
К. Мирчева, В. Ланджова, В. Рашков, К. Карпачев, Н. Кривошийски, П. Кралев, Сн. Георгиева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.43 %
PM 2.5 µg/m3 31.17
PM 10 µg/m3 58.90

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай