Велинград - online - Седемте дни на бедствието 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Седемте дни на бедствието
Публикувано 2015-03-17 09:45:53 от Темпо

На 8 март 2015 г. Община Велинград обяви бедствено положение. Градът, селата и махалите останаха затрупани под дълбок мартенски сняг, без ел. ток в продължение на дълги часове. Бедственото положение бе за срок от три дни - ето продължението на хрониката на бедствието, която започнахме в предишния брой:

9 март, понеделник
Като по часовник, точно в 8.00 ч. сутринта, токът в целия Велинград спря. Поредният “токов удар” бе силен: три скъсани 110-киловолотови далекопровода за високо напрежение, които захранват Велинград. Тази голяма авария, придружена с над 30 счупени 20-киловолтови стълбове, затрупани от сняг и затиснати с дървета в труднодостъпни райони, доведе до още по-усложнена бедствена ситуация. Никой не се ангажира да каже за колко време екипите ще възстановят ел. захранването, защото обстановката на много места в Родопите изискваше спешни действия - по същото време без ток останаха Ракитово, Пещера, Батак, Белово и десетки по-малки населени места.
В тежката обстановка на помощ се притече панагюрската фирма “Асарел-Медет“ АД с екип и техника, която да помага безвъзмездно. Пожарната и полицията създадоха необходимата организация и Велинград беше отцепен, за да може да мине влекач с булдозер. Машината “Caterpillar - CAT D8-T” бе свалена в местността Кемера, откъдето започва пътят за селата Абланица и Цветино. През първата вечер спасителите прокараха път до Абланица и Цветино, където помогнаха и на бременна в третия месец жена да получи медицинска помощ, след като линейката не успяла да стигне до селото. В посока Юндола за разчистването на пътя помагаше техника на “Пътна инфаструктура”.
През целия ден и нощта Велинград остана без ток. Спряха работа банки и банкомати, аптеки, държавни учреждения, част от магазините, бензиностанции. Точно когато бяха най-нужни, мобилните комуникации отново липсваха - имаше хора, които се оплакаха, че не могат да изберат дори спешния номер 112.
Общинска болница се справи с липсата на електричество с помощта на агрегат. В първия ден без ток възникна проблем с болните, които се нуждаят от хемодиализа, тъй като отделението не бе включено към агрегата. Болните бяха закарани в Пазарджик, а от следващия ден отделението за хемодиализа бе захранено от агрегата. Лични лекари алармираха за опасност да се развалят скъпоструващи ваксини за бебета, които се съхраняват при минусови температури.
С големи трудности бе съпроводено осигуряването на храна за близо 300 възрастни хора и деца, които разчитат на Дома за стари хора, Домашния патронаж, дневните центрове за хора с увреждания. Топлата храна бе приготвена благодарение на отзивчивостта на Незабравка Пачалова от “Том и Нези”, която осигури кухня с газови уреди и помощ за сготвянето и доставката на храната. Направихме чудеса, но се справихме, отчете директорът н
а Дома за възрастни хора Ангел Ачев.
Справиха се и пощенските служители, които въпреки липсата на ток не спряха да изплащат пенсии. На фона на липсата на всякакви други информационни канали Велинград не остана без вестници - благодарение на работещите в малките павилиони вестникари с дългогодишен стаж.
Десетките домове на парно потърсиха алтернатива в стари печки на дърва и газови уреди, най-търсената стока бяха агрегатите. Вечерта на тъмно събра семействата “като в дядовата ръкавичка”, единствените светлини идваха от някои хотели и почивни бази.
10 март, вторник
Във вторник животът в града и общината остана парализиран. Всички питаха “Кога ще дойде токът?”, но никой не можеше да даде точен отговор. След поредното заседание на Кризисния щаб в общината се появи надежда, че в късния следобед Велинград “ще светне”.
По това време бе възстановено ел. захранването на Сърница с включване към подстанцията на Широка поляна. С успех завърши спасителната операция по разчистване на пътя до Куртово, където имаше блокирани от снега туристи (един от тях по къс панталон и с автомобил с летни гуми). Продължи пробиването на път през 3-метрови преспи и огромни снегонавявания към Белмекен. Без отворени пътища, без ток и мобилни телефони останаха повече от селищата в общината.
Около 16 часа на 10 март енергетиците успяха за пуснат един лъч от подстанцията и велинградчани въздъхнаха с облекчение - токът дойде! Малко след това на среща с кмета Иван Лебанов и Кризисния щаб дойдоха главният комисар и пожарникар Николай Николов и областният управител Трендафил Величков .
11-13 март, сряда - петък
Във Велинград започна нормализиране на ситуацията, с решение на Кризисния щаб бедственото положение за града и Драгиново бе отменено. Продължи разчистването на огромния брой паднали и изкоренени дървета и разчистването на част от малките улици. В помощ на селищата от общината, които шести ден бяха без ток, се включи булдозерът от Панагюрище, който изчисти над 40 километра пътна мрежа в района на селата Кръстава, Абланица, Цветино, Магерово, Кандьова, Чолаково, Бирково, Горно Дъбево. На 13 март машината осигури достъп и до село Бозево, което в продължение на седмица бе блокирано от снега.
На 13 март кметът Иван Лебанов със заповед прекрати бедственото положение за Грашево, Света Петка, Юндола и Пашово. С друга заповед бе удължен до 18 март срокът на бедственото положение за оставащите без ток Бирково, Кръстава, Рохлева, Абланица, Цветино, Чолаково, Бутрево, Враненци, Горно Дъбево и Бозево.
Късно вечерта на 13 март ЕВН съобщи, че е възстановила ел. захранване във всички населени места във високите части на община Велинград. Часове по-рано БДЖ пусна теснолинейката, чието движение спря още на 7 март, по целия маршрут Септември - Велинград - Добринище.
Да се надяваме, че най-тежките 7-дни от бедствието приключиха. Да кажем заслужено “Браво” на всички, които си свършиха работата и проявиха съпричастност. Но и да бъдем готови с поуки от преживяното и по-подготвени за рисковете от снеготопенето.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 89.66 %
PM 2.5 µg/m3 16.12
PM 10 µg/m3 27.52

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica