Велинград - online - Богородичните акатиси - помощ за тялото и душата през Великия пост 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Богородичните акатиси - помощ за тялото и душата през Великия пост
Публикувано 2015-03-17 09:07:07 от Темпо

През петте седмици на Великденския пост всяка петъчна вечер в православните храмове на България се провеждат Богородични акатисти. За акатистите и традицията в нашия край разказва отец Александър от храм “Успение Богородично” във Велинград.

За храмовете в Чепинското корито е станало вече традиция Преждеосвещенската литургия с постен курбан да се отслужва всяка сряда на Великденския пост от всички свещеници в една от църквите в Чепинско. Тази година първата Преждеосвещенска литургия бе в храма “Света Неделя” в Ракитово.
В петъците през петте седмици на Великденския пост, споделя отец Александър, се отправя към Пресветата Богородица специално моление и хвалебно пеене, наречено акатист. По време на отслужването на Богородичния акатист не трябва да се сяда, а се стои прав.
Богородичният акатист се състои от 25 къси църковни молитви-песни. Едни от тях завършват с “Алилуя”, което ще рече “Хвалете Бога!”, другите с “Радуйся, Невесто Неневестная”, т.е. ”Невесто, Която не си познала брака и си останала Приснодева, радвай се!”. Двадесет и петте молитвени песни са групирани в 4 статии, като в петъка на петата седмица се прочита целият акатист.
Акатистът е създаден през 627 г. след Христа, когато столицата на Византия Цариград е бил обсаден от перси и авари. На предложения от Византия мир обсадителите поставили неизпълнимо за християните условие, според което императорът и поданиците му се отказват от Исус Христос и се връщат към езичеството. Персите и аварите били толкова сигурни в победата, че ханът на аварите изразил увереността си, че на следващия ден ще превземе Цариград и ще го превърне в пустиня. Това накарало народа да се обърне към тогавашния цариградски патриарх Сергей с молба за обща молитва. Патриарх Сергей организирал литийно шествие начело със свещените реликви - ризата и пояса на Пресветата Богородица, които се пазели в свещен кивот във Влахернския храм, посветен на Богоматер. Шествието минало по улиците и площадите на Цариград и стигнало до брега на морето, където Патриархът потопил в морските води крайчетата на ризата и пояса на Света Богородица и тогава станала страшна морска буря, която потопила корабите на обсадителите. Войските на императора и цариградското население се възползвали от настъпилата суматоха и Цариград бил спасен с безценната помощ на Светата майка Богородица. Във Влахернския храм хората върнали безценните реликви и пели хвалебствени и благодарствени химни, които станали основата на акатиста, който се отслужва през петъчните вечери на Великия пост. По-късно акатистът е бил разработен по-обширно от дякона на Великата цариградска църква Георги Писидийски.
Попитах отец Александър защо православната ни църква отправя към Светата Майка Богородица това моление-песнопение точно през Великденската пост. И неговият отговор бе, че през Великата пост е много важно и трябва да се помогне и на тялото, и на душата да издържат и да не се предадат на изкушенията на плътския живот. Затова са молитвите ни към Богоматер да ни помогне, както преди векове е помогнала на хората в Цариград. Още повече, че по време на Великденския пост са особено силни атаките и изкушенията на Лукавия и затова помощта на Богоматер ни е много, много нужна.
Отец Александър завърши разговора ни с молитвата: “Под твоята милост прибягваме Богородице Дево, нашите молби в скърбите и нуждите не пренебрегвай, но от беди ни избави, едничка чиста и благословена! Амин”. Оставащите Богородични акатисти са на 20 и на 27 март от 17 ч. вечерта, а на 25 март от 9 ч. сутринта е Светата литургия на Благовещение.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 89.66 %
PM 2.5 µg/m3 16.18
PM 10 µg/m3 27.74

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай