Велинград - online - Ремонтът на бул. „Съединение“ ще бъде „голямо народно въстание“ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

Ремонтът на бул. „Съединение“ ще бъде „голямо народно въстание“
Публикувано 2015-03-10 18:07:57 от Темпо

На 4 март се състоя встъпителната пресконференция по проекта за зелена и достъпна среда, който предвижда ремонт на централния велинградски булевард ”Съединение” и на 5 парка по неговото протежение. Проектът, който се финансира с 5 066 158 лева от Оперативна програма “Регионално развитие”, бе представен от зам.-кмета Даниела Салкина. Тя очерта главната цел: да бъдат обновени зони, които са важни за всички велинградчани и гости на града и да се създаде достъпна среда за хора с увреждания. Избраните зони са булевард “Съединение” плюс улиците “Димитър Благоев” и “Братя Маврикови” в кв. Чепино и парковете до жп-гарата в Чепино, до училище “Неофит Рилски”, до магазин “Фреш”, до ОДЗ “Слънчице” и триъгълната градинка в Лъджене. Общината преговаря с управляващия орган на проекта и за допълнително включване на два парка в кв. Каменица - до Сярна баня и на мястото на изгорялото старо училище, но все още няма яснота дали те ще получат финансиране.

В цифри очакваните резултати от проекта включват: 10 000 кв.м. зелени площи, 6620 кв.м. пешеходни и велоалеи по булеварда и 45 000 кв.м. ремонтирана улична мрежа. Всичко това ще придаде нов облик на Велинград. Проектът ще има значим социален ефект и положително влияние върху околната среда, защото ще се изградят енергоспестяващо улично осветление и поливни системи, каза г-жа Салкина. Според нея изключително облекчение за общината е, че ОПРР вече разрешава за междинни и авансови плащания да се използват до 90% от средствата по проекта.
В рамките на пресконференцията станаха ясни отговорите на голяма част от въпросите, които вълнуват жителите на Велинград:
СРОКОВЕ: ЩЕ СЕ КОПАЕ И ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН
Неизбежно е, че ремонтът на булевард “Съединение” ще тече и през летния туристически сезон. Зам.-кметът Даниела Салкина припомни, че срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, с начало 20 май 2013 г. и финал 20 май 2015 г. Общината ще се възползва от възможността проектът да бъде удължен до края на 2015 г.: “Предпочитаме да отговорим на потребностите, отколкото да спазим срока, но да не изпипаме детайлите по този толкова важен проект”, подчерта Д. Салкина.
След обществената поръчка, стартирала през януари 2014 г., на 13 февруари 2015 г. общината избра фирма-изпълнител - софийското дружество “ИСА 2000”, което извърши ремонтите на дефилето и улиците “Ал. Стамболийски” и “Юндола” във Велинград. Но изборът на изпълнител веднага бе обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки че от 11 участници в конкурса само един подаде жалба, това стопира проекта. Докато КЗК не излезе с решение, няма да е ясно дали ще последва дълга съдебна процедура и каква точно ще бъде тя. Така че към момента не може да се каже кога ще бъде даден действителният старт на ремонтите, за основната част от които трябват около 150 дни - 5 месеца. А всяко забавяне ги приближава към лятото и туристическия сезон.
Главният архитект на общината Тодор Енев определи предстоящите ремонти като “едно голямо въстание”. За 5-километровото трасе от Чепино до Каменица са осигурени 5 милиона лева, което прави грубо по милион на километър – сума, съпоставима с парите за ремонт на 4-лентов път. Архитектът изтъкна, че това ще бъде
ВТОРИ ЛЪЧ НА ГАЗИФИКАЦИЯТА НА ВЕЛИНГРАД
При ремонта на “Ал. Стамболийски” и “Юндола” фирмата “Ситигаз България” положи тръбите за първия лъч на газификацията на града. Сега ще бъдат положени тръбите за газта по цялото протежение на булевард “Съединение” и така ще се спести допълнително разкопаване. Фирмата ще има газостанция в района на бившия ДАП, а газта ще върви по тръби по улица “Криволак” към централния булевард. След изграждането на втория лъч от “Ситигаз” са обещали газифицирането на Велинград да тръгне със сериозни темпове. Фирмата има одобрено трасе за 65 километра газопроводна мрежа.
Успоредно с тръбите за газта своя подземна инфраструктура по булеварда ще полагат доставчици на интернет, кабелни телевизии, трасе за 20 киловолтови електропроводи, пожарни хидранти. От полицията искат по “Съединение” да бъде направено и видеонаблюдение, но все още не е ясно дали ще има средства.
НОВА ВиК МРЕЖА – ПОД ВЪПРОС
Въпреки че въпросът е на дневен ред повече от година, продължава да не е ясно и дали общината ще осигури пари за подмяна на остарялата водопроводна и канализационна мрежа по булеварда, преди полагането на новия асфалт, както се случи на “Стамболийски” и “Юндола”. Има издадено разрешително за строеж и подмяна на ВиК мрежата, а на сесията в края на февруари Общинският съвет даде съгласие общината да кандидатства за средства пред държавното предприятие ПУДООС. “Предложението е входирано в ПУДООС и няма категоричен отказ”, каза по темата зам.-кметът Д. Салкина.
Другият вариант е общината да осигури собствено финансиране за двата най-критичните участъци с най-чести аварии - в района на моста при хотел “Рич” и от ул. “Братя Маврикови” и “Д. Благоев” до почивната станция на Тотото в Чепино. Този вариант е обсъждан многократно от старта на проекта, но все още няма яснота и по него.
Г-н Енев обясни, че общината “гледа в тъмното” и затова многократно е предлагала подземната инфраструктура да се полага по съвременния безконтактен метод. Но от управляващия орган не са се съгласили да отпуснат пари.
ПАВЕТАТА – НАЧИН НА УПОТРЕБА
При предстоящия ремонт се очаква общината да се сдобие с голямо количество павета. От една страна ще се подмени паважът по всички участъци от булеварда, от друга страна проучванията показват, че асфалтът по “Съединение” навремето е бил положен върху павета. Така че при разкопаването на асфалтовия пласт ще излезе и пласт павета и ще трябва при копаенето да се слезе под двата пласта. Това ще затрудни ремонтните дейности, но паветата ще се ползват по малки странични улици в града и по селата в общината. След 8-месечно съгласуване с Националния институт по недвижими паметници на културата общината вече има разрешение за подмяна на старите павета на площад “Македония” в Чепино. Новите павета ще бъдат цветни и ще хармонират с проектираните зелени и водни площи.
При изкопите ще излезе и голямо количество ситни фракции пясък и чакъл, които общината планира да ползва за алеите в Централните гробища, които сега тънат в кал.
Архитект Енев съобщи, че булевард “Съединение” е уникален с мраморните бордюри, които трябва да бъдат запазени и да не се подменят с бетонови. Мраморните бордюри и плочки са доказали през годините, че са здрави, така че те ще останат, а спестените средства ще бъдат насочени към парковете.
Бъдещата велоалея е проектирана така, че да не бъде за сметка на пътното платно и неговите габарити няма да се променят. Велоалеята ще бъде от дясната страна в посока Чепино и ще бъде изцяло осветена.
На въпрос, който също вълнува живеещите по булеварда: предвидено е скосяване на тротоарите там, където има гаражи.
ЗЕЛЕНО: СЕКАТ СТАРИ ДЪРВЕТА, САДЯТ НОВИ
За да отговори на името си за зелена градска среда, проектът включва ремонт и облагородяване на пет парка. Този път не е допусната проектанската грешка от предишния проект за паркове и са предвидени поливни системи. Ръчно чрез хидранти ще се поливат само парковете под училището в Чепино и триъгълната градинка.
В рамките на проекта в парковете и по булеварда ще бъдат засадени 938 нови широколистни и иглолистни дървета и храсти плюс 400 кв.м. нови цветни площи. Но в същото време ще се наложи и рязане на част от съществуващите дървета. Ще бъдат премахнати старите дървета в участъка от паважа на входа на Чепино до центъра на квартала, където пътното платно и тротоарите са много тесни. Арх. Енев подчерта, че зелените дървета трябва да участват в нощния живот на курорта, като бъдат красиво осветени. Той съобщи, че тази година ще има ново озеленяване по “Юндола” и “Стамболийски”, включително с помощта на дарения.
ТРАФИКЪТ ЩЕ ВЪРВИ ПО „”ПИОНЕРСКА” И „”ЦАР САМУИЛ”
На какви етапи и по какъв график ще бъдат организирани ремонтните дейности ще реши фирмата-изпълнител “ИСА 2000”. Хубавото е, че тя вече натрупа опит в организацията на движението във Велинград. В случая булевард “Съединение” има алтернативни маршрути - успоредните на него улици “Пионерска” и “Цар Самуил”. Те ще трябва да поемат трафика по време на ремонтните дейности и затова от общината планират предварително да бъдат асфалтирани най-невралгичните участъци по тези улици. Строителите ще решават дали ще затварят едното или и двете платна на булеварда. Тяхно ще бъде решението и дали ще работят първо само в Чепино или ще стартират ремонтите от двата края на “Съединение”.
КОЙ ОТГОВАРЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО И КАЧЕСТВОТО НА ПРОЕКТА
В отговор на въпрос на “Темпо” кои са хората, които носят отговорност по изпълнението и контрола на проекта, г-жа Салкина ги посочи поименно. Ръководител на екипа, който технически ще обгрижва проекта, е инж. Борис Табаков, юрист - Александра Керина, технически сътрудник - Мария Николова, инвеститорски контрол - Костадин Гелов, счетоводител - Даниела Щерева. Контролът ще бъде много завишен, както е по всички европейски проекти, каза К. Гелов. Арх. Енев допълни, че общината няма проблеми и санкции и е “чиста като момина сълза” по всички европейски проекти в частта за строително-монтажни работи.
Конкретни детайли по проекта общината е публикувала и на официалния си сайт.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.80 %
PM 2.5 µg/m3 29.22
PM 10 µg/m3 54.21

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай