Велинград - online - Рекорден брой подписи срещу рудодобива 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център
· Велинградчанин спечели златен медал за модел на легендарен испански кораб
· Малки обяви: 24.01.2023
· Празник за 154 бабинчета в община Ракитово
· Награди за спортисти с велинградски корени
· Шест отбора се включиха в турнира по тенис на маса

Рекорден брой подписи срещу рудодобива
Публикувано 2015-03-03 23:43:55 от Темпо

Точно 2 месеца след създаването на Гражданска инициатива “За запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив” нейният председател Васил Тодев връчи на кмета Иван Лебанов и председателя на Общинския съвет Дияна Кехайова 11 200 подписа. Подписката бе събрана по правилата на закона за пряко участие на гражданите и изразява волята на подкрепилите я жители на община Велинград над 18 години.

Представителите на местната власт получиха подписката в оригинал и в електронен вариант, каквото е изискването на закона. Срещата бе в кметския кабинет и в нея участваха членове на Гражданската инициатива, които активно работиха за събирането на подписката. Кметът Иван Лебанов подчерта пълния синхрон, в който гражданите, Общинска администрация и Общинският съвет казват твърдо “не” на минното дело на територията на нашата община и региона. Според него, като отпор на опонентите и тезата за големите инвестиции в рудодобива, успоредно с “не” на волфрама трябва да кажем “да” на проекта “Сютка”, защото той ще донесе нов поминък и работни места. Кметът посочи като пример Банско, Разлог и Добринище и прогнозира, че искането им развитие на зимния туризъм ще успее, защото са заедно. “Обиколил съм много зимни курорти в Европа и по света и съм видял, че там кабинката чака туристите, а тук е обратното”, каза кметът и настоя, че развитието на зимния туризъм не трябва да се концентрира само в Банско, защото в България има още много подходящи за целта региони. Ако Велинград успее да “върже” ски туризма със СПА чрез проекта “Сютка”, но курортът ще стане едно бижу. Чрез изграждането на лифт от Клептуза до връх Сютка ще се даде тласък и на летния планински, вело и еко туризъм. Кметът призова никога повече проектът “Сютка” да не се използва за политически цели, но да бъдем по-агресивни в отстояване интересите на Велинград и общината. Той благодари на членовете на гражданската инициатива и на всички, подкрепили подписката против рудодобива.
Г-жа Дияна Кехайова прие папките с подписите, като припомни голямата роля, която изигра първата подписка. Благодарение на заявената гражданска позиция преди общественото обсъждане за бъдещата волфрамова мина Общинският съвет прие 3 решения против рудодобива. Новата подписка също е израз на волята на жителите на общината, която местният парламент ще зачете. През март Общинският съвет ще разглежда програмата за развитие на туризма и г-жа Кехайова покани представители на Гражданската инициатива да се включат в обсъждането. Тя подчерта, че е важно велинградчани да знаят, че работата по проблема с рудодобива не е спряла и ще продължи.
“Нашата голяма цел е тук да няма рудодобив, искаме еко и вело пътеки, био производство, туризъм”, каза Цвета Андонова от Гражданската инициатива и предложи общината да помисли за обособяване на пазар за екологично чисти продукти от района, за да не продават хората по тротоарите и до гюмовете на Пазара.
Васил Тодев насочи вниманието на общинската власт към анализи, които сочат, че апетитите за развитие на рудодобива в Западните Родопи са много по-големи от намеренията за отваряне на волфрамова мина и специалисти прогнозират истински ренесанс на рудодобива. От името на Гражданската инициатива той предложи да бъде организирана кръгла маса, на която да бъдат поканени депутати и министри и да се обсъди бъдещето на региона с представителите на държавната власт. Важно е тази кръгла маса да бъде свикана в най-скоро време, за да се извадят на светло всички факти за съществуващи и бъдещи концесии и инвестиционни намерения. В обсъжданията трябва да участват и представители на Ракитово, защото в природата няма административни граници и рудодобивът ще засегне и съседната община. Като пример за алтернатива на мините В. Тодев посочи успешната акция за продажба на картофи от Кръстава в столицата, организирана преди седмици от сдружение “Байкария”.
Кметът Иван Лебанов подкрепи предложението за организиране на кръгла маса и за поредица от срещи по темата с депутати и министри. Той предложи Гражданската инициатива, Общинска администрация и Общинският съвет да излязат с обща декларация. Декларацията бе прочетена на сесията на местния парламент на 26 февруари 2015 г. от д-р Димитър Станчев, член на Гражданската инициатива.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 80.50 %
PM 2.5 µg/m3 22.82
PM 10 µg/m3 33.33

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води