Велинград - online - НОВА КНИГА: Лакърдии от доброто старо време 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, January 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.01.2023
· Пак удължиха договора за обществения транспорт
· „Тур дьо Франс: Етап България“ идва във Велинград
· АКВА БЕЗОБРАЗИС - диагнозата на Велинград
· Общините избират доставчици по програмата „Топъл обяд“
· Нови сгради ще разширят обхвата на две социални услуги
· Болните от грип се увеличават
· КРИМИ ХРОНИКА 17.01.2023
· Избраха нов врид управител на „ВКТВ“ в Ракитово
· След две години прекъсване отново ще празнуваме Бабинден
· Над 12 000 дка гори ще бъдат третирани срещу борова процесионка
· Акция „Жълти стотинки“ ще помага на общинската болница
· Програмата за туризма през 2023 година акцентира върху два юбилея
· Малки обяви: 17.01.2023
· Преброяване‘2021: Здравен статус на населението в област Пазарджик
· Таксата за битови отпадъци в Ракитово няма да се увеличава
· Завършиха ученическите игри по баскетбол
· Спортните успехи и събития през 2022 година
Tuesday, January 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.01.2023
· 2023 започна с 5 големи аварии по водопреносната мрежа

НОВА КНИГА: Лакърдии от доброто старо време
Публикувано 2015-03-03 23:21:57 от Темпо

Внукът Никола Борисов Тодев събра в една малка, но написана с много любов и уважение книжка лакърдиите на своя дядо Никола Георгиев Тодев. Заглавието подчертава: това не са дълги и подробни спомени в минало време, а лакърдии - думи, приказки, шеги, чието остроумие и хумор са надживели времето...

Едва ли има по-точен начин да се нарисува портрета на Никола Георгиев Тодев, появил се на бял свят през 1877 г. в Банско като осмото от общо 11 деца в семейството на Георги и Катерина Тодеви. Брат е на героя от Илинденско-Преображенското въстание Радон Тодев, съвсем млад участва в комитски дела на ВМОРО, напуска все още поробеното Банско и работи по новостроящи се жп-линии в свободна България, идва в село Лъджене и започва работа като келнер в хана на Героги Рабаджиев-Банскалията. Предприемчивият ум му помага да се сдобие със собствена къща на чаршията в село Чепино-Баня, до която отваря фурна за хляб. Взима за съпруга мома от сой - банскалийката Елена Миленова, с която имат три деца - Александър (Санде), Люба и Борис.
Бил е от онези далновидни жители на Чепинското корито, които отрано са прозрели, че бъдещето е в туризма - през 1929 г. построява до езерото Клептуза и жп гара Чепино 4-етажен хотел по проект на известния архитект Н. Агански и с любов го нарича хотел-градина “Природа”. В хотела работи цялата фамилия, успяват да си създадат добро име и авторитет, да свъртят редовна клиентела, а през 1935 г. имат честта в хотела да гостува лично Н. В. цар Борис III при откриването на новата жп-линия.
С идването на 9 септември 1944 г. всичко се обръща - “народната власт” отнема хотела и изгонва на улицата Никола Тодев и цялото семейство. Дядо Коле успява да надживее ударите и да остане широко скроен, духовит, честен, предприемчив и трудолюбив.
Докато бил жив, хората знаели, че където е дядо Коле, ще бъде весело, а много от лакърдиите му се предавали от уста на уста. За спомен на внуците ги записала Невена Тодева, майката на Никола Б. Тодев. А днес можем да прочетем някои от пълните с хумор истории в “Лакърдиите на дядо Коле”. Те разказват откъде идва изразът “Ще се пукнеш като Тодевата квачка”, защо е нарицателно “Тодевото дете”, какъв е легендарният “телеграф от кървавици”, каква е тайната на виното семкач. Дядо Коле знаел как да се пазари и с продавачи евреи, и с файтонджии; знаел как с духовита приказка да сложи на място комунисти активисти; знаел как да възпита децата и цялата си рода на труд и предприемчивост. Имал е и собствена рецепта за дълголетие: “А дядо Коле до дълбоки старини си пийваше по едно менче червено домашно вино, без никога да се напие. Това правеше един път на ден, по обедно време, задължително със солидно мезе кървавичка, суджук или дванайсет яйца. Вечер заблажваше с по едно локумче. Режим на хранене в пълно противоречие на днешните разбирания за здравословни диети. Умря бел, та червен, без да е ползвал през живота си хапчета и лекарство”.
От човек остават делата и словата, пише внукът Никола Тодев. За да останат, някой трябва да ги съхрани по начина, по който го прави малката книжка, пълна не просто с лакърдии, а с уроци за живота. И то уроци, каквито може да даде един “човек от доброто старо време” - така го нарича не само внукът му, такъв е останал дядо Коле в спомените на хората. Ако искате да прочетете историите и да се посмеете от сърце, потърсете “Лакърдиите на дяло Коле” в музея, в бизнес-центъра и библиотеките във Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 91.27 %
PM 2.5 µg/m3 31.61
PM 10 µg/m3 59.92

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай