Велинград - online - Хората с увреждания почувстваха, че не са сами 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, September 20
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване
· Силна буря в Сърница
· С над 197 000 туристи Велинград е най-предпочитаният СПА курорт
· В областта се проведе полицейска спецакция
· Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
· Марена Балинова отново подкрепи базиликата “Св. Николай Чудотворец” в Ракитово
· Престижни награди за Младежката музикална формация
· 13 години СНЦ „МИГ Белово, Септември, Велинград“
· Малки обяви: 20.09.2022
· Старото читалище има нов покрив
· IN MEMORIAM: Почина треньорът Борис Чолев
· Книгата „Д-р Дошкинов - Човекът-Лекар“ на първа среща с читатели
· Оспорвана надпревара в състезанието „Млад пожарникар“
· „Чепинец“ с нова убедителна победа
· Плувците ветерани завоюваха общо 35 медала
· 8 финала и 6 комплекта медали за КСТ „Импулс – Велинград 2002“
· Силен старт в новия състезателен сезон за КСТ „Импулс“
· Футболният тим на Ракитово има амбиции за по-горна група
Tuesday, September 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.09.2022
· За първи път по-малко от 300 първокласници в община Велинград

Хората с увреждания почувстваха, че не са сами
Публикувано 2014-12-09 09:50:23 от Темпо

Общинската организация на инвалидите “Зорница” отбеляза Деня на хората с увреждане 3 декември с традиционното тържество и обяд в ресторант “Чинарите”. Сто и десет човека, поздравявайки се един друг като на празник, насядаха около пълните маси в очакване на нещо хубаво и добро, което да ги топли цяла година. Обичат този ден членуващите в “Зорница”, чакат го и се готвят отрано за него. В Клуба текат тематични сбирки и мероприятия, посветени на Деня на хората с увреждане, събират се предмети за томбола, готви се програма. Всеки иска да прави нещо, да бъде полезен.

Трети декември е обявен за световен ден на хората с увреждания от ООН. На този ден през 1992 г. световната организация приема “Правила за равнопоставеност и равни шансове на хората с увреждания”. За този важен акт тя е провокирана от факта, че в света има над 650 милиона инвалиди, от които около 200 милиона тънат в отчайваща мизерия, без грижи и медицинска помощ. Документът, който е пръв по рода си, става основа на европейско законодателство, регламентиращо мерки и програми за социални права и равни шансове на инвалидите. Оттук нататък страните членки на ЕС мерят напредъка си по националните планове за действие и по степента на социално приобщаване на хората с увреждания с презумцията, че показател за степента на цивилизованост на едно общество е отношението на обществото към тези хора. Пакет от законови мерки, насочени към инвалидите, прие и нашата страна, което беше и условие за влизането ни в ЕС. Базовата дума в тях е е интеграция, което ще рече държавата да създаде условия за приобщаване и за равни шансове със здравите хора. Ако човек на количка не може да влезе в една сграда, причината не е в него, а в сградата, която не е адаптирана за неговите възможности. В зората на промените в страната ни се роди Съюзът на инвалидите в България с мисия да съдейства за ускоряване на интеграционните процеси, а 3-ти декември стана Ден, в който се търси отговор на въпросите “какво” и “как” - какво е направено и как направеното променя живота на човека с увреждане. Така че смисълът на този ден е да не сваля от дневния ред дискусията за свободен и независим живот на хората с увреждания. Трети декември е и ден за подкрепа на достойнството и правата на физически ощетените хора и на усилията им да намерят своето място и своята реализация. А главният фактор, който се грижи тези процеси да ги има, е държавата.
“Колкото и трудни да са времената, искам да повярвам в държавата си, в общината си, в себе си. Само така ще мога да живея спокойно”. Това сподели едно двадесетгодишно трудноподвижно момиче. Ето затова на този ден всички се радват да видят до себе си представителя на общинската власт. А общинското ръководство не пропусна и сега да изрази уважението си към изстрадалите, но силни, горди, с висок дух хора, като осигури финансово обеда, а заместник-кметът г-н Бабучи с живо слово ги поздрави с техния Ден. Той донесе поздравителен адрес от кмета на общината Иван Лебанов. “За нас вие сте не само част от обществото, но и най-важните хора, без чиято сила и воля ние не бихме могли да бъдем същите... - пише г-н Лебанов. - Искам да ви уверя, че ръководството на Община Велинград ще продължим и занапред да оказваме необходимото съдействие при решаването на проблемите, които стоят пред вас. Достойно да отстояваме вашите позиции и да ви помагаме при всяка възможност”.
Весело, приятно и празнично беше на 3 декември в “Чинарите” . Имаше рецитации, песни, поздравления, а певческата група на Клуб “Зорница”, акомпанирана от Румен Влахов, изнесе чудесна програма. Много аплодисменти събраха и певиците Мирела Шипева и Величка Костова. Голямото Добро и то беше тук - в сърцата и в благодарността на участниците в тържеството. Благодарност към спонсорите, които помагат на ръководството на Клуб “Зорница” в усилията му да направи деня на хората с увреждания по-хубав. Това са Радослав Димов, Пламен Мавров и Незабравка Пачалова, благодарение на които трудноподвижните хора в организацията на инвалидите, които не можаха да дойдат на тържеството, ще получат коледни подаръци; на многогодишните спонсори Кирил Жерев, Магдалена и Лазар Михайлови, Стойка и Петър Попови. Знае се - където има желание за добротворство, добрите неща не са застинали, малко по малко си пробиват път. Във велинградската община хората с увреждания чувстват и знаят, че не са сами.
В навечерието сме на най-хубавите празници - Рождество Христово и Нова година. Нека отново тези дни да разгорят искрата на добротата, човешкото благородство, човешката обич.
Катя Славова

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 75.19 %
PM 2.5 µg/m3 29.73
PM 10 µg/m3 32.09

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Barocamera - Hyperbarica