Велинград - online - На общественото обсъждане във Велинград: Мината не мина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, May 23
· Фестивалът в Костандово се превърна в тридневен празник
· ВК „Велинград волей“ отново спечели проект към ММС
Tuesday, May 16
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 16.05.2023
· Доброволци ще чистят Клептуза на 18 май
· Продажбата на „вилата на управителя“: въпросите са повече от отговорите
· На закрита среща съветниците се запознаха с врид управителя на болницата
· Празничен Гергьовден във Велинград
· Съветници настояват за приемане на наредбата за паметниците
· Опасно свлачище на пътя Дорково-Дъното
· КРИМИ ХРОНИКА 16.05.2023
· Димо Тонев: По пътя на успеха в спорта няма асансьор
· По стъпките на Алеко Константинов
· Малки обяви: 16.05.2023
· 200 години oсновно училище „Христо Ботев“ - Велинград
· С водосвет бе открит новият параклис „Св. Георги“
· Този уикенд Костандово празнува
· Изпълнена мисия и постигната мечта
· Победа за НПГГС „Христо Ботев“ в националния „Горски многобой“
· „Чепинец” взе трите точки в Паталеница
· ПК „Чепинец“ спечели девето място сред 32 клуба в Сандански

На общественото обсъждане във Велинград: Мината не мина
Публикувано 2014-12-03 10:23:06 от Темпо

Ясно и категорично “Не” за отварянето на волфрамова мина в находище “Грънчарица-Център” - това е позиция на Велинград от общественото обсъждане на 28 ноември 2014 г. От години в нашия град не се беше случвало толкова много хора да дойдат на обществено събитие и да заявят своята воля като граждани, което превърна обсъждането в своеобразен градски референдум с безапелационен резултат против мината.

Организаторите на общественото обсъждане - фирмата концесионер “Ресурс 1” и Община Велинград, го насрочиха за 17.30 часа в петък. Независимо от така избрания ден и час обаче стотици велинградчани се събраха пред сградата на община с плакати “Въздухът и водата са по-ценни от рудата”, “Мафията вън от Велинград”, “Не на рудодобива във Велинград и района”, “България е с нас”, “Еко и СПА туризъм, не рудодобив”, “Чист въздух и вода за нашите деца”, “Не на цесиите и на концесиите” и др. Пред множеството кметът Иван Лебанов обяви своята позиция: твърдо против мината и за развитие на туризма. “Не на волфрамова мина” бе и текстът върху тениските на участничките в провеждащия се по същото време в курорта полуфинал на конкурса “Мис Вселена”, които дойдоха да подкрепят каузата.
Голямата зала на общината не успя да събере всички дошли и мнозина от тях останаха във фоайето. Сред присъстващите очаквано имаше много представители на туристическия бранш, които през последния месец организираха подписка и работиха активно в защита на позицията, че бъдещето на Велинград и целия регион е в развитието на туризма. Два дни преди общественото обсъждане новият министър на туризма Николина Ангелкова изпрати писмо до вицепрезидента Маргарита Попова, премиера Бойко Борисов, министрите на земеделието и екологията, РИОСВ - Пазарджик, Басейновите дирекции в Пловдив и Благоевград и Община Велинград. В писмото се казва: “Ако разработването на волфрамовото находище край Велинград би повлияло на развитието на Велинград като една от най-значимите туристически дестинации в България, то Министерството на туризма не може да подкрепи бъдещ добив на волфрам в региона.” Позицията на министър Ангелкова е, че опазването на природата в региона ще защити интересите и поминъка на местното население.
Наред с хотелиерите и ресторантьорите в залата имаше и много хора от други сфери, като бе радващо, че дойдоха и доста млади велинградчани. Не се сбъднаха предвижданията за масово присъствие на жители на Кръстава, които имаха възможност да изразят своето мнение на организираното в селото обществено обсъждане ден по-рано. Активно се включиха представители на различни екологични и граждански сдружения от София и страната, които през социалните мрежи насочиха общественото внимание върху проблема с бъдещата волфрамова мина и рудодобив в тази част на Родопите. От своя страна концесионерите бяха довели свои експерти, поддръжници и юристи, които проследиха цялата процедура.
Обсъждането започна в 17.30 и приключи минути след полунощ, като през цялото време градусът на емоциите бе много висок. Процедурата тръгна със скандал - залата не искаше да слуша предвиденото представяне на фирмата и Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС). В крайна сметка бе спазен законът: изпълнителният директор на “Ресурс 1” Георги Налджиев представи фирмата като част от мощната икономическа група “КЦМ” Пловдив и внесе подписка и 15 становища в подкрепа на инвестиционното предложение.
През първия час от процедурата се включиха шестима от деветимата народни представители от нашата област, до всеки от които седмица по-рано председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова изпрати официална покана. Поканата на местния парламент уважиха Стоян Тонев, Десислава Костадинова и Димитър Гечев от ГЕРБ, Бойка Маринска от Реформаторския блок, Димитър Димитров от БСП и Станислав Станилов от Атака. Представители на ДПС и ББЦ не уважиха събитието.
ДЕПУТАТИТЕ: ЩЕ ИСКАМЕ ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА КОНЦЕСИИТЕ
Първа Бойка Маринска, която от дни е председател на Комисията за жалби на граждани в Народното събрание, се обърна към инвеститорите с въпроса “Не разбрахте ли, че в тази зала няма нито един, който да ви подкрепя и слуша?!”. Тя предложи да се направи проучване дали процедурата може да бъде спряна до провеждане на местен референдум по темата.
Ген. д-р Стоян Тонев, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, заяви пред велинградчани, че е изцяло на тяхна страна и припомни, че през 2009 г. концесията на “Ресурс 1” е дадена абсолютно непрозрачно на последното заседание на правителството на тройната коалиция, само 9 дни преди на власт да дойде първият кабинет на ГЕРБ. Той съобщи, че депутатите са поискали становище по проблема от министъра на екологията Ивелина Василева, което да бъде изготвено от нов екип на МОСВ. Ако това становище е отрицателно, то на фирмата ще се заплатят 50% от направените досега разходи, заяви ген. Тонев. Депутати от ГЕРБ са се срещнали и с министъра на земеделието Десислава Танева и е решено министерството да направи становище как бъдеща мина би повлияла върху ловния и горски туризъм. До момента от ГЕРБ са събрали 44 подписа на депутати под предложение за промяна на закона за концесиите. Събирането на подписи ще продължи и когато станат 70, ще се внесе поправка в закона: ДОВОС да се изготвя от абсолютно независими експерти, а не както в момента от такива, които се наемат и им се заплаща от фирмата-концесионер. Стоян Тонев изрази и личната си позиция: “Манипулация е, че волфрамовата мина ще направи хората тук богати като шейхове. Некой не може да гаранитра, че освен пласт волфрам няма и пласт уран. Инвеститорите говорят за рудодобив при идеални условия, но такива условия няма - пример е японската атомна централа Фукошима. Да мислим не за 100 или 1000 лева, а за чиста природа и здраво поколение”.
На въпрос от Иван Дошев какво ще правим, ако и независима екологична оценка подкрепи мината, ген. Тонев отговори: “Ще предпочета да съм по-беден, а не по-отровен”. От своя страна изпълнителният директор на “Ресурс 1” Георги Налджиев бе категоричен, че изобщо не може да се говори за връщане на 50% от инвестициите на фирмата, а на 100% с лихвите, защото сме правова държава.
Проф. Ст. Стоилов от Атака не зае позиция и каза, че ще каже какво мисли, след като направи питане до МОСВ. Местният лидер на партията Цветко Петлов обаче подкрепи мината, но не пред съгражданите си в залата, а само пред телевизионните камери.
МЕСТНАТА ВЛАСТ: НЕ НА ВОЛФРАМА, ДА НА СЮТКА!
Местната изпънителна и законодателна власт този път бяха единодушни. Кметът Иван Лебанов каза, че фирмата е много сериозна и с добър опит, но велинградчани не искат добив на волфрам на територията на нашата община, а искат да развиват туризъм, включително селски туризъм. Залата аплодира думите на кмета “Не на волфрама, да на Сютка!”
Председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова подчерта, че местният парламент е доказал на практика девиза “Съединението прави силата” - 7 различни политически сили са единодушно против мината. Тя съобщи, че с протестни декларации позицията на Община Велинград е подкрепена от общинските съвети в Ракитово и Батак, заявили са подкрепа Белово, Септември и Пазарджик, така че общините от цялата област показват политическа зрялост да решават проблемите на хората в целия регион. В деловодството на Общински съвет Велинград в дните преди обсъждането са постъпили 80 становища до ДОВОС и 70 от тях са против мината.
ЕКСПЕРТИ ИЛИ АДВОКАТИ НА ФИРМАТА?
Докладът по ОВОС бе представен от доц. Иван Груев, ръководител на екипа експерти, който е участвал в неговото изготвяне. Тъй като по-голяма част от тях са Химико-технологичния и металургичен институт последва питането защо не са ползвани експерти от Минно-геоложкия университет, които са специалисти именно в минното дело. От залата бяха изразени и мнения, че в екипа има хора, които работят във фирми на групата”КЦМ”. В изложението си доц. Груев разказа подробно за всички плюсове на инвестиционното предложение, но не спомена никакви минуси и това предизвика обвинения, че говори не като експерт, а като адвокат на концесионерите. Той се защити, че в ДОВОС са дадени 59 препоръки към “Ресурс 1”, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъде намалено негативното въздействие на рудодобива върху околната среда. Залата се възпротиви и на използваните като аргумент в полза на инвестиционното намерение множество кадри и данни за единствената волфрамова мина в Австрия, където законодателство и контролът са твърде различни от българските.
ГРАЖДАНИТЕ ПОБЕДИХА ПРОЦЕДУРНИТЕ ХВАТКИ
Дойде ред записалите се за изказване над 50 човека да изразят своята позиция. За съжаление избраният от “Ресурс 1” водещ вместо да внесе ред и спокойствие в залата, избра процедурни хватки, протакане, спиране на микрофони и ненужни спорове, които наляха допълнително недоволство сред хората.
В продължение на повече от 5 часа водещият протокола от обсъждането Станимир Живков записа десетки мнения, като огромната част от тях бяха против мината. Първото изказване бе на Иван Казалиев, който е родом от Рудозем и говори като очевидец за вредите от рудодобива върху природата и здравето на хората. “От фирмата ще си вземат тяхното и ще оставят един осакатен народ”, прогнозира той.
Главният архитект Тодор Енев подчерта, че община Велинград е приела всички планове, които изисква Европа, но в тях няма мини, а развитие на туризма. Благодарение на това до 2020 г. очакваме финансиране по европейски проекти за общо 3.5 милиарда лева - сума, несравнима с обещаваните инвестиции в мината.
Представителят на Зелен алианс Васил Йотов се обяви “за” мината и обвини депутатите, че хората в малкото родопско село Кръстава са по-интелигентни от тях. В подкрепа на рудодобива бе и изказването на местния геолог Никола Мирчев, който каза, че нито минералните води, нито Клептуза ще бъдат засегнати и няма никаква опасност от радиоактивност. Точно на обратната позиция бе инженер-химикът Мрамор Полежански, защото водите, които захранват Велинград идват точно от посоката на мината и при евентуална авария градът ще може да разчита на вода само от Клептуза и Самоводица. Той откри множество неточности в ДОВОС за атмосферния въздух и минералните води, тъй като авторите на доклада са ползвали данни от преди 20 години.
Отрицателни становища и въпроси към инвеститорите отправиха общинските съветници Йордан Аршинков, Реджеп Ходжов и Янко Денизов, който откри фактологични грешки и в доклада и призова да не се взима нищо от децата ни. Златко Златанов, зам.-председател на Общинския съвет и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите подчерта, че общият враг е обединил велинградчани. Той съобщи, че на 28 ноември Общинският съвет в Белово е гласувал забрана за преминаване през града на тежкотоварни камиони с волфрамова руда и съветниците във Велинград трябва да последват този пример.
Ваня Минкова представи становище, изпратено от проф. Иван Цветков от Стопанска академия - Пловдив, който е родом от Велинград и е направил изследване на уникалните качества на горските плодове в района на Бозева и Кръстава. Производството на екологично чисти храни е традиция в района благодарение на специфичните почвени условия, но те ще бъдат разрушени от мината, алармира проф. Цветков.
От името на сдружение “Байкария”, което е част от “За да остане природа в България”, Васил Тодев подчерта, че част от авторите на ДОВОС не са посетили мястото и не е редно да дават препоръки, щом не са отчели леговищата на кафява мечка, местообитанията на вълци, пътищата за миграция на диви животни, направили са изводи за растителния свят и културно-историческото наследство на базата на обща литература. В доклад от над 300 страници думата “туризъм” се споменава само 3 пъти, а толкова търсената напоследък екологично чиста продукция изобщо не се споменава. Според В. Тодев предвидените за строителна площадка декари са прекрасни пасища и трябва да останат такива.
Председателят на партия “Екогласност” Емил Георгиев заяви, че ако РИОСВ - Пазарджик даде положително становище за мината, още на следващия ден то ще бъде обжалвано в съда. Подписката против рудодобива ще продължи и ще бъде внесена в Комисията по петициите на граждани в ЕС, ако се наложи, ще бъде организирано и гражданско неподчинение. “Ресурс 1” няма никакъв опит в добива на волфрам, тук ще бъде експериментална площадка с всички произтичащи от това рискове за населението, каза г-н Георгиев и отново напомни страшните последици от мината в Меричлери, където вече пият вода само от водоноски.
Борис Голомехов заяви, че се изказва не като управител на “ВКТВ” и председател на Туристическо дружество “Юндола 1919”, а като велинградчанин. Според него високоплатени наемници режат здравето и бъдещето на Велинград, а в недалечно бъдеще ще се търси не волфрам, а бяло злато - питейна вода. Той внесе отрицателното становище на Съюза на ВиК операторите в България.
Д-р Любомир Крантев бе упълномощен от управителите на 4 болници във Велинград - “ВИТА”, Пневмоболницата “Св. Петка”, “СБР-НК” и общинската “МБАЛ-Велинград” да изрази тяхното единодушно мнение против рудодобива. Велинград е рехабилитационен център на България с 3 водещи болници, защото заради чистия въздух, водата и природата тук има обективен ефект от лечението. Медиците и пациентите на тези болници са събрали над 600 подписа срещу мината, защото не е ясно какъв токсичен коктейл ще изригне от мината. Отрицателни бяха становищата и на д-р Димитър Станчев, който акцентира върху липсата на съвременни изследвания като нанотоксикология за уврежданията от волфрам, който има ефекта на Троянски кон и на д-р Иво Гугалов, който попита защо докладът тенденциозно не изследва праховото замърсяване с уран и манган при превоза на волфрамовата руда.
Отрицателни становища дадоха проф. Ганчо Димитров от УАСГ - член на Българската асоциация по водите, Марияна Христова от Гражданската инициатива против шистовия газ, Бойка Терзиева като дете на работник в мини и майка, Мустафа Джамбаз, който е родом от Кръстава и заяви, че хората там са манипулирани от самото начало с обещания за високи заплати, но след обсъждането там са разбрали истината. Сърнела Воденичарова, която бе много активна в социалните мрежи преди обсъждането, бе също толкова активна с доводи против рудодобива. Тя внесе и становище от местното пчеларско дружество “Букет”, според което мината ще закрие окончателно перспективите за развитие на пчеларството, защото пчелите са изключително чувствителни към замърсяванията, а и никой няма да купува такъв мед. Нито един човек от Велинград не се изказа “за” мината, ако РИОСВ я разреши, трябва да дадем достоен отговор, призова Екатерина Каферинова. София Ключкова обвини фирмата, че като е организирала две отделни обсъждания в Кръстава и Велинград, се е опитала да противопостави хората от двете селища. Не желаем никой да ни противопоставя и нека депутатите да чуят, че не може само с призиви, а трябва да направят нужното за развитието на Кръстава, подчерта тя. Карамфил Воденичаров се върна към секретното проучване за добив на волфрам в Грънчарица по време на социализма, в което участвали и министри от СССР, но в крайна сметка заради екологичния риск мина не е открита. Този проект не е за този град, категоричен бе Ангел Гаджев от коалиция “Съпротива”. От името на майките от Велинград Нези Пачалова заяви, че са против мината и предложи “Ресурс 1” да инвестира в бази за почивка на техните работници във Велинград. Ангел Манолов определи инвеститорите като добри разказвачи на приказки и изрази надежда, че след цесиите правителството ще отмени и концесиите като тази на “Ресурс 1”. Работилият 6 години в “Горубсо” минен инженер Емил Вълков разясни опасностите о позицията на опита и каза, че ДОВОС е правен на македонския принцип “Питам те, ама сакам отговорът да е “да”. В подкрепа на мината се изказа Иван Дошев, който пожела в протокола да се запише и становището на съпругата му, което е против.
С цената на дълги спорове журналистът Светлин Балкански показа заснет от него кратък филм за различните позиции на хора от Кръстава. Излъчено бе и отрицателното становище на председателя на ракитовското сдружение “Суткя” Свилен Топчиев. На финала на дългото обсъждане единственият представител на местната власт в залата бе г-жа Дияна Кехайова. Тя благодари на хората, че дойдоха и останаха на обсъждането и то с една обща кауза - Велинград. Последната реплика на директора на “Ресурс 1” Георги Налджиев бе “Други решават този въпрос!”
А последното становище, което “затвори” дискусията, бе на Мария Вълкова - едно младо и талантливо момиче от Велинград: “Тук съм и не ми се спи! Радвам се, че имаше толкова млади хора, защото това е за нас.”
Във Велинград мината не мина. Чакаме решението на институциите.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 90.61 %
PM 2.5 µg/m3 28.54
PM 10 µg/m3 30.80

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Пречистване на отпадни води